Hondenopvoedingsinstituut DE ROEDEL             
 Home
 Nieuws
 Agenda
 Opvoeden? Natuurlijk!
 De Roedelmethode
 Aannamen
 Hoe en Wat
 Prijzen
 De HFB; hands free!
 Beschikbaarheid
 Reserveren
 Speciale Leergang
 Strippenweekends
 Boeken
 Dog Cognition
 Opleiding RM
 Roedel Relaties
 Roedelkronieken
 Media
 Over ons
 Contact
 Links

© 2003 - 2020
Hondenopvoedingsinstituut
De Roedel

Niets van deze site mag zonder toestemming op welke manier dan ook overgenomen worden.

   

 

Boeken

Basisboek: Opvoeden van honden
Prijs 22,99
Uitgeverij Elmar, Rijswijk
ISBN 978 90389 2634 6
NUR 413
336 pagina’s

Niet als ebook verkrijgbaar
Recensie door Judith Lissenberg

Okay, Jullie willen een recensie van het Basisboek Opvoeden van honden, jullie krijgen een recensie. En wel een lange!
Wat er aan voorafging...
Want voordat ik aan de bespreking van dit boek begin, neem ik jullie graag toch nog even mee terug naar twintig jaar geleden, toen ik voor O&O een recensie schreef over het eerste boek van Arjen van Alphen en Francien Koeman. Daarin viel veelvuldig de term dominant, kwamen oefeningen aan bod als je hond op zijn zij leggen en werd niet gewerkt met voerbeloningen. Het boek, vond/dacht ik, sloeg de plank volledig mis. De recensie was dus eh… niet zo positief.
Ik werkte destijds bij het Utrechts Nieuwsblad. ‘Zeg, jij weet toch wat van honden?’, zei de adjunct-hoofdredacteur. ‘In de Belgische Ardennen woont sinds kort een stel uit Utrecht dat honden traint. Maak jij daar maar eens een mooi artikel voor onze kerstbijlage van.’ Dat stel, dat was dus eh… inderdaad, Arjen van Alphen en Francien Koeman. Er was geen ontkomen aan: afreizen naar de Ardennen, luidde de dienstopdracht.
Ik herinner me het telefoongesprek dat daaraan voorafging nog heel goed.
- Met Arjen van Alpen.
- Dag, met Judith Lissenberg van het Utrechts Nieuwsblad. Ik zou graag een verhaal over jullie willen maken.
- [korte stilte] Dé Judith Lissenberg? Van de recensie in LosVast waarin mijn boek werd afgebrand?
- [korte slik] Eh… ja. Die Judith Lissenberg.
Arjen was de beroerdste niet. Ik mocht gewoon langskomen. Met man en honden, toen nog Scooter en Beetle. Op naar wat wel de Cesar Millan van de Belgische Ardennen moest zijn, dachten we. Als hij ook maar één vinger naar onze honden zou uitsteken, zouden we meteen rechtsomkeert maken.
Niets bleek minder waar. We werden allerhartelijkst ontvangen en hadden enorm leuke gesprekken over honden. Dominant zijn bleek voor Arjen gewoon de term voor ‘een hond die openstaat voor een goed gesprek’. We moesten onze honden niet op hun zij leggen, maar aaien, waarbij het helemaal draaide om wederzijds vertrouwen. En als de relatie met je hond goed is, is een voerbeloning veel minder belangrijk dan je denkt.
Er volgden in de afgelopen twintig jaar nog veel meer hartelijke ontmoetingen, goede gesprekken, artikelen en recensies, en ik bespreek nu met veel plezier Arjens nieuwste boek. Moraal van bovenstaande introductie lieve Facebookvrienden: laat je niet afschrikken door het woord ‘Roedelmethode’ op de cover en lees vooral verder.
Het boek
Om te beginnen: voor een basisboek is het wat aan de zware kant, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk omdat de 344 pagina’s tellende paperback een handzaam formaat heeft, maar je polsen gaan merken dat je in bijna zes ons kennis aan het lezen bent. Figuurlijk omdat er heel veel aan bod komt. Dat blijkt ook al aan de kreten op de cover: succesvol samenwerken tussen baas en hond, gids voor een levenslange relatievorming, emoties, zintuigen, hormonen, relaties, opgroeien… het komt allemaal voorbij.
Fantastisch allemaal voor de wat meer dan rechtuit geïnteresseerde hondenliefhebber die het fijn vindt om veel kennis voor zijn kiezen te krijgen, maar erg pittig voor wie voor het eerst in zijn leven een puppy in huis heeft huppelen. Het kan even schrikken zijn van hoofdstukken als ‘De voor- en nadelen van een kleine prefrontale cortex’ of ‘De fysiek-evolutionaire kant van zindelijkheid’ en termen als associatieleren, cognitieve vaardigheden, drempelwaarden en hersendelen, maar daar tegenover staan weer hoofdstukken als ‘Wat je zeker niet moet doen de eerste 5 maanden’ en ‘Zijn honden dommer of slimmer dan wij?’.
Doel van dit boek is ‘inzicht geven in de ontwikkeling van de psyche, het bewustzijn en de emotionele belevingswereld van de hond tijdens alle levensfasen’. Dat komt in vier delen allemaal aan bod. Het eerste deel gaat over sociale aspecten als sociaal leren en de relatie hond-mens. In deel twee staan zintuigen, emoties en hormonen centraal: hoe ervaren honden de wereld? Deel drie behandelt de psyche van de hond in alle levensfasen: de psychologische ontwikkeling van de hond en deel vier, dat voor veel mensen het makkelijkst weg zal lezen, draait om het opvoeden in de praktijk: wat doe je op welke leeftijd, en hoe ga je om met lastige situaties?
Ik zei het al: zware kost. Je moet bereid zijn tot terugbladeren en herlezen om je inzichten en kennis te verdiepen. Arjen heeft in deze uitgave, die voortborduurt op zijn eerdere werken, een groot deel van zijn leven, ziel en zaligheid gestopt. Maar als je snapt hoe en op welk niveau volgens hem een hond functioneert en de wereld beleeft, kun je daar op inspelen en samen een mooie relatie opbouwen, en die relatie loopt van de wieg tot het graf. De kunst is om uit dit boek de dingen te halen die je zelf kunt vertalen richting je hond of je cursisten.
Ik zal er wat krenten uitpikken. Let wel, dit zeg en beweer ik niet, hè! Het zijn de krenten van Arjen, waarvan ik vind dat er heel wat in zit en dat we er in ieder geval goed over na moeten denken:
* Dat we onze honden volgens Arjen letterlijk en figuurlijk te vroeg loslaten. Een hond van vijf maanden kan niet wat een hond van twee jaar kan als het gaat om begrijpen, doen en communiceren. De eerste vijf maanden zouden vooral in het teken moeten staan van binding en vertrouwen. Als die basis er is, accepteer je veel meer van elkaar.
* Wij denken pups vaak in het nest al te wennen aan allerlei prikkels, maar prikkels kunnen registreren is iets anders dan ze kunnen verwerken. Neem de jonge hond die ‘opeens’ bang wordt van iets: hij was toch aan die prikkel gewend? Nee, hij maakt hem volgens Arjen waarschijnlijk nu pas voor het eerst bewust mee.
* De dolle vijf minuten dienen gevolgd te worden door drie dagen rust.
* Het empathisch vermogen van honden jonger dan drie jaar is nog niet zo heel groot, ze gaan vooral van zichzelf uit. Een hond heeft verder niet veel vermogen om te relativeren en kan daardoor in zeven sloten tegelijk lopen, een beetje vergelijkbaar met een kind dat achter een bal aan voor een auto rent omdat hij het gevaar niet ziet. Jij moet dus voorkomen dat je hond zich ergens in stort waardoor hij in gevaar kan komen.
* Een hond heeft dezelfde onvoorwaardelijkheid naar zijn eigenaar als een kind heeft naar zijn ouders: hij is van ons afhankelijk en blijft dat ook, in tegenstelling tot kinderen. Het boek bevat veel voorbeelden over kinderen en jonge honden, omdat ze volgens Arjen qua ontwikkeling zo vergelijkbaar zijn.
* Wij zijn van de firma ‘Kijk en luister’, je hond is van het bedrijf ‘Ruik en voel’. Honden leren vooral door geur én tast, aanrakingen en je hond kunnen aanraken is dus belangrijk. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar zelf zie ik tijdens cursussen vaak dat mensen hun hond niet normaal kunnen aanraken. Het draait bij aanraken volgens Arjen allemaal om elkaar (leren) kennen en vertrouwen.
* Koekjes? Die gebruiken we om een pup al van alles te leren, terwijl je eigenlijk pas moet beginnen met een hond taken te laten uitvoeren als hij daartoe in staat is, en dat is pas op oudere leeftijd. Je vraagt pas wat als de hond dat mentaal, fysiek en emotioneel aan kan. Over voerbeloningen: er zijn honden die hebben geleerd dat je pas gewaardeerd wordt als je koek of lekkers krijgt. En het kan zijn dat een beloning voor de hond niet goed voelt omdat hij hem bijvoorbeeld kreeg voor moeten blijven, terwijl hij liever naar je toe had willen komen.
* Alles in de hersens van een jonge hond moet zich nog verfijnen en verdiepen. Mooi hoe Arjen de problematiek van de prepuberale hond beschrijft: die weet op dat moment gewoon even niet meer goed wat er aan welk kapstokje in zijn hoofd hangt.
* Benoem het gedrag van je hond en laat daarbij horen wat je fijn vindt en niet. Gebruik begrippen, woorden en zinnen die je in het dagelijkse leven toch al gebruikt. Wie kent niet het gevleugelde ‘Even op het huis passen, ik ben zo terug.’ Arjen trekt het benoemen ver door: ‘Je plast binnen, dat is niet fijn. Ik zal het even opruimen’. Meer weten? Lees het boek.
*Een hond is nooit klaar, nooit af. Als je denkt dat je er bent met het opvoeden van je pup en je puber: de oudere hond heeft je weer harder nodig dan ooit. Vanaf tien jaar heeft een hond, ondanks alle ervaring die hij heeft opgedaan, net als een pup weer behoefte aan hulp, leiding en structuur. Mooi hoe Arjen hier weer de vergelijking met oude mensen trekt: ook van een seniorhond wordt de huid dunner en teerder, en dus bij aanrakingen gevoeliger.
*Opvoeden is geven en incasseren. De zorg voor een levend wezen vergt ruimte, tijd, veiligheid en geborgenheid en dat is wat je in dit tijdperk van snel, snel, snel misschien liever niet hoort. Opvoeden is een klus, maar als je er voor openstaat wel een heel mooie.
Tot slot een literatuurlijst en een handige nabeschouwing die alles zo helder op een rijtje zet, dat je er bij het lezen ook mee zou kunnen beginnen. Je hoeft het niet met alles in dit boek eens te zijn, ook ik ben Arjen wel eens even kwijt. Dat prikkelt juist tot nadenken, en dat houdt je scherp.
The day after
De dag na lezing kon ik het boek al in de praktijk vertalen. Pete voelt zich de laatste tijd best wel een beetje stoer en zet meer geurvlaggen uit dan normaal. Plas en poep fungeren volgens Arjen als het paspoort van je hond: je kunt er heel kort en bondig mee vertellen wie en wat je bent en het is makkelijk dat je het bij je hebt om je te kunnen identificeren. Met name puberreuen plassen veelvuldig, hun plas fungeert als een soort geurspiegel waarin ze zichzelf kunnen bekijken. Dat is prima, maar je hoeft jezelf natuurlijk niet de hele tijd door te spiegelen. Daar word je alleen maar ijdel van. Of, zoals Arjen het zegt: ‘Hoe minder spiegels onze reu heeft om te spiegelen, des te efficiënter leert hij in de spiegel te kijken.’
Dus zei ik tijdens het uitlaatrondje, met Arjen in gedachten, tegen plas-Pete: ‘Kom Pete, nu heb je wel weer even genoeg in de spiegel gekeken.’ En dacht daar meteen achteraan: zou het niet mooi zijn als je als hondentrainer zó je cursisten kunt uitleggen waarom honden markeren?
Pete kan geen duimen draaien, al probeert hij op bijgaande foto wel zoiets te doen, maar deze uitgave krijgt van hem een grote ‘thumbs up’. Het ‘Basisboek opvoeden van honden’, verschenen bij Uitgeverij Elmar, kost 22,99 euro en is verkrijgbaar via elke (online) boekhandel.

Honden trainen volgens de regels van de natuur met De Roedelmethode, Deel 1
Natuurlijk opvoeden doe je zo!
Oktober 2012, Deel 1; vijfde herziene druk,ISBN 9789038913780
Uitgeverij Elmar, Rijswijk
prijs € 24,95
280 pagina’s / 16 x 23,5 cm
paperback geïllustreerd
Eerste druk 1998
2e (herziene) druk 2003
3e druk mei 2007
4e druk april 2010
5e herziene druk oktober 2012

Nu ook als ebook verkrijgbaar!
Van nature vertoont een hond roedelgedrag en op dit gegeven is de opvoedings- en trainingsinstructie in dit boek gebaseerd. Het natuurlijk gedrag van de hond is het uitgangspunt bij alle lessen die aan bod komen. Dit maakt de methodiek geschikt voor elke hond, ongeacht de leeftijd van het dier.

Een onmisbaar boek voor elke hondenbezitter! In negen heldere lessen, toegelicht met veel instructiefoto's, worden aan de hand van een oefenschema technieken aangeleerd om ongewenst gedrag van de hond beheersbaar te maken en gewenst gedrag te stimuleren. Dat alles gebaseerd op de steeds meer gewaardeerde Roedelmethode, die uitgaat van het natuurlijk gedrag van de hond.

De instructies zijn zodanig dat iedereen zelfstandig zijn of haar hond kan opvoeden en trainen, met blijvend resultaat en zonder het natuurlijke gedrag en het karakter van de hond geweld aan te doen.

Biblion recensie, Redactie:

Door ervaring met het trainen van honden hebben de auteurs een methode ontwikkeld die beoogt de relatie (ranghogere) baas-(ranglagere) hond tot stand te brengen op een voor de hond natuurlijke manier omdat hij uitgaat vanuit de zienswijze van de hond.

Duidelijk wordt uitgelegd waarom de rangorde zo bepalend is voor de opvoeding van de hond. In de eerste 3 hoofdstukken komen aan de orde van pup tot volwassen hond en waarom die eerste 17 weken zo belangrijk zijn met de consequenties en gedragsleer.
Daarin wordt ingegaan op de communicatie die wordt bemoeilijkt tussen mens en hond omdat de mens verbaal en de hond non-verbaal is ingesteld.

In de volgende 2 hoofdstukken komen de praktijklessen aan bod waarbij in het hoofd geprent dient te worden: gedrag dat beloond wordt wil de hond herhalen. De oefeningen die worden beschreven zijn o.a. volgen, spelen, bek openen, bij de baas komen en verder worden subtiele dominantie-oefeningen beschreven. Voorts wordt verteld hoe je kunt evalueren zodat je in je eigen tempo de hond kunt trainen.
Een prima boek omdat er zo diep op de theorie wordt ingegaan en de praktijklessen zo duidelijk worden uitgelegd. Bevat zwartwitte en kleurenfoto's van verschillend formaat.


Inleiding bij de vijfde herziene druk
Toen wij het boek over De Roedelmethode schreven, was het ons doel dat het zowel een theoretisch als een praktisch boek moest worden. Hierbij zou de nadruk liggen op de praktijk, ondersteund door de theorie voor een beter begrip van de hondentaal en de hondse belevingswereld.
Het boek moest vooral herkenbaar, toetsbaar en meetbaar zijn voor elke hondeneigenaar en hondenliefhebber. Met dit doel voor ogen hebben we keuzes gemaakt. Zo hebben wij ons bij het beschrijven van de leerprocessen beperkt tot de gekende ontwikkelingsfasen van de pup met daarbij enkele van de gedragsmatige implicaties. Ook hebben we ervoor gekozen om bij de betekenis en het doel van het volgen, het markeren en de geur en lichaamstaal, vooral de praktische aspecten aan bod te laten komen.

Wat we bewust buiten beschouwing hebben gelaten is het belangrijke sociale leren.
Hoe leert een pup de hondse (geur en lichaams)taal en communicatie?
Hoe hij leert welke geur en lichaamstaal betekenis heeft en wat die betekenis is?
Hoe ontwikkelt een pup zich tot een zeer sociaal en communicatief wezen en… hoe kunnen wij mensen hierop inspelen en onze relatie met onze hond dankzij deze kennis verbeteren?
Omdat het sociale leren erg omvangrijk is en van groot belang voor honden, besloten we dit uitgebreid te beschrijven in een apart boek: Deel II over De Roedelmethode. Hierbij komen ook de leerprocessen, het volgen, het markeren en de geur en lichaamstaal ruimschoots aan bod, met daarbij vooral… wat dat alles in geur en lichaamstaal te betekenen heeft voor onze hond.
Dankzij het tweede deel over De Roedelmethode kan de derde druk van Deel I dan ook ongewijzigd verschijnen en blijven onze doelen over de theorie en de praktijk van het eerste boek gehandhaafd. Dat er behoefte is aan een derde druk van het eerste deel geeft aan dat we in onze opzet zijn geslaagd. Voor de geïnteresseerde lezer, die zijn hond beter wil begrijpen en meer inzicht wil krijgen in de achtergronden van De Roedelmethode, is Deel II ongetwijfeld een welkome aanvulling op het eerste deel!

Honden trainen volgens de regels van de natuur met De Roedelmethode, Deel 2
Natuurlijk opvoeden door sociaal leren
Oktober 2012, Deel 2; derde herziene druk!ISBN 9789038917870
1e druk 2008
2e druk december 2011
3e herziene druk oktober2012
Uitgeverij Elmar, Rijswijk
prijs € 24,95
271 pagina's
16 x 23,5 cm
paperback geïllustreerd

Nu ook als ebook verkrijgbaar!
Het perspectief van onze hond is hondentaal die bestaat uit geurentaal, lichaamstaal en de combinatie van die twee. Mensen zijn juist verbaal en visueel ingesteld.
Geur en lichaamstaal zijn voor ons onbekende taalaspecten. Hierdoor bekijken wij de hondentaal bijna onoverkomelijk vanuit onze menselijke beleving en zijn de hondse taalaspecten in de dagelijkse praktijk van de opvoeding nauwelijks terug te vinden.
Door ons te verdiepen in het hondse perspectief, in zijn sociale leren, zijn geur en lichaamstaal, kunnen we miscommunicatie voorkomen en de taal van onze hond beter begrijpen, verstaan en spreken!

Iedere hondenliefhebber is ervan overtuigd, dat de eerste levensfase van een pup in het nest erg belangrijk is. Hier leert hij de beginselen van de hondentaal; het sociale leren.
Toch is dit het eerste boek waarin het sociale leren van honden uitgebreid beschreven staat.
Een onmisbaar boek voor elke hondenbezitter, over wat een hond leert en vooral; welke betekenis hetgeen hij leert heeft in zijn eigen hondentaal.

Stap voor stap, aan de hand van herkenbare voorbeelden uit de praktijk, wordt je meegevoerd in de belevingswereld en de eigen taal van je hond, zowel theoretisch als in de praktijk. Voor elke hondenbezitter, want sociaal leren begint direct na de geboorte, maar gaat een heel hondenleven door!

NBD|Biblion recensie, Winy van Gils:

Een niet alledaags boek over hondenopvoeding. De rol van de hondenmoeder is het uitgangspunt van dit boek. Imitatie ervan, door ons, is voor de hond duidelijke taal. Het is een perfecte manier om honden consequent op te voeden. De reden dat het nogal eens mis gaat, het antropomorfisme van de hondeneigenaren, leidt tot miscommunicatie tussen baas en hond. Aan de orde komen: de 'zekere' houding die de baas ten overstaan van de hond dient in te nemen, roedel en rangorde, hoe honden leren en verder alles wat nodig is voor een goede opvoeding van een betrouwbare hond. Dit boek helpt mee aan een goede communicatie tussen baas-hondrelatie waardoor bijtincidenten voorkomen worden. Het is wel even puzzelen om tussen de theorie de praktische informatie te vinden. Dat is het enige minpuntje van dit boek. Met heel veel kleurenfoto's, literatuurlijst en register.


Media
Recentie Deel 2 in maandblad Hondenmanieren, maart 2012
Recentie in Maandblad ‘Hondenleven’, oktober 2008
Voor onze vlaamse klanten
Onze 'Malamute' Kaya 28.11.1997 – 03.06.2009
Boek Deel 1 bestellen, zonder verzendkosten
Boek Deel 2 bestellen, zonder verzendkosten

naar boven