Hondenopvoedingsinstituut DE ROEDEL             
 Home
 Nieuws
 Agenda
 Opvoeden? Natuurlijk!
 De Roedelmethode
 Aannamen
 Hoe en Wat
 Prijzen
 De HFB; hands free!
 Beschikbaarheid
 Reserveren
 Speciale Leergang
 Strippenweekends
 Boeken
 Dog Cognition
 Opleiding RM
 Roedel Relaties
 Roedelkronieken
 Media
 Over ons
 Contact
 Links

© 2003 - 2020
Hondenopvoedingsinstituut
De Roedel

Niets van deze site mag zonder toestemming op welke manier dan ook overgenomen worden.

   

 

Over ons

  Onze honden | Onvergetelijk | Onze 'Malamute' Kaya 28.11.1997 – 03.06.2009

Arjen van Alphen en Francien Koeman zijn beiden geboren en getogen in Utrecht.

Arjen studeerde gedragswetenschappen, maar had toen al vooral interesse in sociaal diergedrag.
Zijn eerste hond had hij toen hij nog nauwelijks kon lopen; een touw met een prop eraan, die hem altijd en overal uitstekend volgde. Later kwamen er steeds ‘afdankertjes’ en de oudere ‘probleemgevallen’. Eindelijk kwam de gelegenheid voor een pup. Dat werd een Groenendaeler, omdat deze nog een wolfachtig uiterlijk heeft en in zijn hondentaal erg puur is. Het was tevens het begin van de Groenendaelerfokkerij: Groenendaelerkennel Van de Hoede.met Anca, Ceres Huco en pup Arja-Muis

Francien deed ervaringen op in het basisonderwijs en de volwassenen educatie. Daarvoor, tussendoor en daarna werkte zij jarenlang met plezier voor uitzendbureaus, in heel veel verschillende bedrijven en functies. Ook zij was van jongs af gek op dieren. Haar eerste eigen hond was Ricky, die uit het Utrechtse asiel was gehaald.

Arjen had destijds vijf honden en Francien twee, dat waren er dus zeven bij elkaar. Hierna kwamen er nog meer, want zijn er totaal 14 nestjes Groenendaelers geboren, waarvan er natuurlijk regelmatig een bleef (of meer dan een). Ook ‘gepensioneerde oudjes’ en ‘minkukels’, zoals Moreau Emma en Faust, bleven tot hun einde bij De Roedel.
Eenmaal in België in 1999 besloten zij om daar niet opnieuw een Belgische ‘fokvergunning’ en kennelregistratie aan te vragen en Groenendaelerkennel Van de Hoede niet meer voort te zetten.

Hondenopvoedingsinstituut De Roedel
Begon in 1990 in Utrecht. Dat was het begin van de ontwikkeling van De Roedelmethode; eindeloos observeren, onderzoeken en kijken hoe honden de zaken onderling leren en oplossen. Dat gaat allemaal via geur- en lichaamstaal, acceptatie, respect en plaatsaanvaarding, zonder verbaal of fysiek misbaar. Deze aspecten zijn dan ook de uitgangspunten geworden van De Roedelmethode.

De Belgische Ardennen
Vanaf 1993 organiseerde De Roedel al arrangementen in België; werken met de hond, gecombineerd met "er even lekker tussenuit" in de Belgische Ardennen met zijn mooie landschappen. Het is bovendien een centraal centraal gelegen gebied.1998; Jolie is drachtig van het M-nest.
In de tuin bij de caravan in Polleur, vijf generaties Groenendaelers bij elkaar!1999: Negen maanden met 13 honden in een caravan wonen, om een huis te vinden.
Is het dan toeval dat ze gek zijn op Belgisch Bier?

In augustus 1999 vertrok De Roedel met de hele roedel – op dat moment 13 honden - definitief uit Nederland en vond uiteindelijk in april 2000 een eigen stek in Salmchateau. Met uitzicht, een tuin
en… veel bos alom!

Omdat elke combinatie baas – hond uniek is, kon individueel werken nu eindelijk ook gerealiseerd worden: de natuurlijke opvoeding in een natuurlijke omgeving met het eigen gedrag en karakter van de hond als uitgangspunt!

Onze honden                                 onvergetelijk

Met dank aan Ritva Salmi, Finland. Dankzij haar medewerking hebben we de linken naar een aantal geweldige voorvaders hierbij kunnen plaatsen http://personal.inet.fi/koti/blackmasters/


LeBarry Indy Van de Hoede
6.3.1998
heet eigenlijk: LeBarry Dr. Indiana Jones Van de Hoede, maar
dat mocht niet op de stamboom. Zoon van Dinka x Greco de
la Grande Lande. De nestnaam LeBarry is een in
memoriam aan Bertus Barbe (Barry), die niet lang nadat hem
zagen bij de dekking van Dinka, overleed (26.1.1998).
   
Moreau van de Hoede
4.11.1998
dochter van Jolie Polleur van de Hoede x Vincent Shadow
Van ‘t Belgisch Schoon
http://home.wxs.nl/~stokl002/html/vincent_shadow_0.html
Op 9 jaar een mamatumor. Geopereerd en tegelijk gecastreerd.
Met Mo hebben we niet verder gefokt, omdat zij ze niet het door ons gewenste Groenendaelerkarakter heeft.
   
Nimbé Porthos van de Hoede
19.6.1999
zoon van Hasard en Indy, dus een ‘oeps’pup. In overleg met
dierenartsen besloten het nest toch te laten komen. Vijf
reutjes met geweldige karakters! Door onze verhuizing naar
België stagneerde de pupbemiddeling. Maar ach, wat maakt
Het eigenlijk uit, twee honden meer…
   
Ondine, Olibrius en Opime
22.4.2003
Kruising Groenendaelers. Voor meer over deze honden in het
boek (deel 2) en Kaya
   
Petah
19.4.2008
Onze American Indian Dog (Song Dog) uit Oregon, bij ons
sinds 2 juli 2008. Een geweldig karakterhondje!
http://www.indiandogs.com/
Rachatte
22.05.2010
En toen… was er toch weer een ‘daelertje en wát voor een!
Ze bleek uit dezelfde bloedlijnen te komen als onze Anca, de stammoeder van Groenendaelerkennel Van de Hoede. Anca was geen makkelijke, maar wel een superteef met een geweldig karakter. We kregen wat we ‘hoopten’. Rachatte is inderdaad een echte ‘Anca-bitch’ … razend slim, een ‘subtiel’ slopertje en (wat zwak uitgedrukt) met een eigen willetje… een geweldig karakter dus!


De katten:
 
   
Galopine
juli 2001
zwart-witte langharige namaak Noorse Boskat. Nadat onze
Tika voorgoed in het bos was verdwenen, kregen we haar van de dochter van onze buurvrouw Bertha. Samen met dochter en (klein)kinderen kwamen ze haar begin september brengen, huilend en wel. Kleinzoon vroeg wat haar naam zou worden, maar we hadden die nog niet. “Want eigenlijk heet ze Galopine” zei hij…

Voor het eerst in dertig jaar hebben we dankzij Feline Infectieuze Peritonitis nu nog maar één kat.
Onze drie jonge Pee-tjes (Pinot, Perrier en Pichet) werden alledrie het slachtoffer van deze FIP.

En natuurlijk niet te vergeten nog wat kippen, hanen en salamanders

Onvergetelijk…

Het verdriet slijt, het gemis blijft

Met dank aan Ritva Salmi, Finland. Dankzij haar konden we de linken naar net zo onvergetelijke voorvaders hierbij plaatsen! http://personal.inet.fi/koti/blackmasters/

Om nooit te vergeten, Angela en Bertus Barbé, aan wie we veel speciale herinneringen hebben. http://biphost.spray.se/belgischoon/mystory.htm

Kaya
28.11.1996 - 03.06.2009
geen Groenendaeler, maar een kruising Malamute
Lees hier het verhaal over Kaya
   
Hasard
07.02.1994 - 27.07.2009
dochter van Dinka Van de Hoede x Greco de la Grande Lande, oudere zus van Jolie.
Gecastreerd wegens baarmoederontsteking toen zij 11 was. Onze Hassebas is, ondanks haar gemopper én HD (links), gelukkig toch een geweldige oude dame geworden.
   
AncaVan de Hoede
17.07.1985 - 12.05.1999
Moeder: Tiara van ’t Bentsteetje.
Vader: Koeklikoemba’s Simba.
Stammoeder van Groenendaelerkennel Van de Hoede.
Een zeer stabiel dominante teef, die tot haar einde bij de rest van de roedel de wind eronder had. Erg eigenzinnig en slim, een superhond!
   
Tim
05.08.1985 - 01.05.1998
Onze kruising Heidewachtel x Drentse Patrijs. Tim was al 2 x herplaatst toen hij, slechts zeven weken oud, bij ons kwam. Met dit heerschap, een geboren acteur met Oscar nominatie, hadden we heel wat te stellen, en onze vuilnisbakken ook! En een slimme, als het hem uitkwam, die dan zelfs gladde glazen schuifdeurtjes kon openen. Anca en Tim kenden elkaar al vanaf pup door de wandelingen in het Beatrixpark, maar werden later huisgenoten.
   
Arja Van de Hoede
09.03.1988 - 26.07.2003
Van het eerste nestje van Anca x Ceres Grand Picard.
Werd in het ‘dagelijks gebruik’ Muis genoemd. Zij was Arjens schaduw en verafgoodde hem vanaf haar geboorte. Ook zonder ervoor getraind te zijn, deed ze alles wat hij van haar wilde. Ze wordt nog steeds gemist.
 
Dinka Van de Hoede
05.12.1990 - 19.05.2006
dochter van Arja-Muis x Kafka de la Tour du Guet.
De eerste pup die we vanaf het begin hebben opgevoed volgens De Roedelmethode. Een kleine driftkikker en een geweldige dame en puppymoeder. Zonder enige training vooraf verving ze haar (op dat moment drachtige) moeder in Utrecht tijdens trainingen, inclusief behendigheid en apporteren, wat ze allemaal probleemloos en enthousiast deed!
 
Jolie Polleur Van de Hoede
12.05.1994 - 09.03.2007
Onze mooie, altijd een beetje pup gebleven Ollebol, dochter van Dinka x Greco de la Grande Lande. Een heerlijke hond, die zichzelf ‘lanceerde’ zodra we haar los maakten, wat haar de bijnaam ‘peper-raket’ opleverde.
http://de-roedel.skynetblogs.be/archive-week/2007-10
   
Faust van de Hoede
24.10.1992 – 13.11.2006
Zoon van Anca x Kastar van Hectonara,
van Anca’s ‘pensioensnestje’. Faust was een flessenpup, die op allerlei manieren ‘vreemd’ groeide en met regelmaat naar de dierenarts moest. Na een jaar woog hij geen 23 kg maar slechts 15 kg. De dierenarts meende, dat heer Faust vast niet veel ouder zou worden dan dat ene jaar. Het liep toch anders! Ons Foutje was een slimme, manipulatieve hond en een echte intrigant met als motto ‘I only do thizz once” en vele bijnamen: Josti Bond (naar de Josti Band en James Bond), Foutje, Tosti, Tosti Josti en zo nog wat benamingen.
 
Nimbé Boulette van de Hoede
19.06.1999 - 10.10.2008
broer van Porthos, zoon van Hasard x Indy. Een geweldige (kleine)
Groenendaeler met een enorme vacht: ons slimme schaapje. Zijn
totaal onverwachte en veel te vroege dood, na een simpele operatie,
was een zeer dramatische ervaring.
http://de-roedel.skynetblogs.be/archive-week/2007-41
   
Emma
04.11.1998 – 29.3.2010
Koningin Emma, onze zorgenpup, was een nestzus van Moreau. Ze bleef bij ons vanwege jeugdreuma en had een ‘rare’ scheefgegroeide achterhand. Dankzij de prednisolon in haar eerste levensweken, is zij altijd vrij klein gebleven. Haar ego echter niet! Een klein verwend mormel dus. Gelukkig heeft zij de rest van haar leven nooit meer pijn gehad door de reuma en is uit dat zwakke puppy uiteindelijk een fysiek en mentaal erg sterk hondje gegroeid. Ook Emma had de nodige bijnamen; gewoon Em, Emmie, Pemmie, Pokke Pem, Spammie…  
   
Dorus
een grote en erg zachtaardige je-weet-wel-kater, zeer geliefd in de
Utrechtse Watervogelbuurt.
   
Sidonia
een lapjespoes, als kitten gehaald bij het Utrechtse asiel. Door een
wespensteek in haar keel waren we haar veel te vroeg kwijt.
 
Doerak
What’s in a name! Vanaf dat hij binnenkwam, nog maar 4 weken oud,
tot aan het eind was hij een echte honden en mensenvriend. Zowel in
Utrecht als hier in Salm bij iedereen ‘kat aan huis’, in Salm dagelijks
de buddy van buurvrouw Ninie en een grote ‘hulp’ bij het trainen in de
groeve. Een node gemist uniek zwart-wit exemplaar!

   
Tika
onze pratende (half) siamees, die graag mensenharen en snorren
knipte. Hier in de Ardennen ontpopte zij zich als een zeer fanatiek
jagend roofdier, maar viel helaas zelf ten prooi aan de lynxen.
 
Doerak en Tika
altijd 8 pootjes op….
   
Kiki
onze cyperse super-kitten-nanny.
Heeft in ruim 23 jaar veel honden, katten en een aantal verhuizingen
meegemaakt. Ze heeft gelukkig nog wel (heel veel) kunnen genieten van de Ardennen.
 
Pinot Noir en Perrier Trouvé
onze twee kleine zwarte vriendjes. Een geweldig stel, waar we zo blij en vrolijk van werden, maar die helaas veel te kort bij ons mochten blijven, dankzij FIP
   
Pichet Rouge de Salmchâteau
Trouvé
mei 2007 - 26.03.2009

Na alarm vroeg in de ochtend van buurvrouw Bertha, op 12 juni 2007 van de Chemin gevist. Zijn moeder en nestgenootjes waren al weer gaan lopen. Geboren ‘in het wild’ in de tuin van andere buurvrouw Brigitte. Inmiddels een geweldige en (voor ons) tamme ‘je-weet-wel-kater’.

In februari werd ook Pichetje ziek. Helaas bleek in maart – na veel onderzoek en na veel geprobeerd te hebben – dat ook Pichet FIP slachtoffer was. Om hem een verdere lijdensweg te besparen, moesten we veel te vroeg afscheid van onze mooie rode vriend nemen.
Meer info
   

naar boven